Khamis, 31 Disember 2015

Resepi makanan berpantang bawal stim lada hitam

Resepi Berpantang : Bawal Stim Lada Hitam
-----------------------------------------------------------

Bahan-bahan:

Ikan bawal - seekor dan dikelar
Sesudu besar sos tiram
Sesudu teh lada hitam ditumbuk
Garam
Setengah inci halia dihiris
Seulas bawang putih dihiris
Sedikit hirisan bawang kuning Holland
Sedikit hirisan daun sup dan daun bawang

Cara memasak:

Gaulkan semua bahan dan lumurkan ikan.dengan bahan-bahan. Masukkan bahan-bahan ke dalam bekas untuk mengukus. Kukus ikan sehingga masak dan hidangkan.

Sumber Resepi: http://bit.ly/ResepiBerpantang1
 — 








resepi makanan berpantang tumisan sawi putih berkicap


Resepi Berpantang : Tumisan Sawi Putih Berkicap
-------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan :

2 batang sawi putih
Hirisan cili merah
Hirisan bawang kuning Holland
Ikan bilis dicincang kasar
Kicap manis
Lada sulah
Garam
Sedikit minyak masak
Air

Cara memasak:

Panaskan minyak masak dan tumis ikan bilis, cili merah dan bawang. Setelah naik bau, masukkan sedikit air dan batang sawi yang telah dipotong. Kacau rata dan masukkan daun sawi. Perasakan dengan garam, lada sulah dan kicap manis. Kacau seketika sehingga sawi sedikit layu dan tuang ke dalam mangkuk hidangan. Sayur tidak perlu dimasak terlalu lama untuk mengekalkan khasiatnya. Kuahnya yang panas akan meneruskan proses memasak. Selamat mencuba!

Sumber Resepi: http://bit.ly/ResepiBerpantang1
 — 






resepi makanan ketika berpantang kailan kuah sos tiram

Resepi Berpantang : Sawi Bok Choy / Kailan Kuah Sos Tiram
--------------

Bahan-bahan:

Sawi bok choy / kailan / baby kailan secukupnya
Seulas bawang putih dititil dan dihiris
Lada sulah
Garam
Air
Minyak untuk menumis - gunakan minyak bijan jika mahu lebih berperisa.
Sesudu teh tepung jagung dibancuh dengan sedikit air - tak letak pun tak apa
Sos tiram

Cara memasak:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingha kekuningan. Masukkan air dan biarkan ia merenih seketika. Jika menggunakan minyak bijan, tumiskan bawang sekejap sahaja dan masukkan air segera untuk mengelakkan minyak bijan hangit dan berubah rasa. Masukkan sayuran dan perasakan dengan garam, lada sulah dan sos tiram. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau. Biarkan kuah merenih seketika dan hidangkan.

* Sawi adalah sayur pilihan masyarakat India bagi wanita yang baru bersalin kerana dipercayai dapat membuang angin menurut Majalah Pa & Ma.

Selamat mencuba!

Sumber Resepi: http://bit.ly/ResepiBerpantang1
 — 

Resepi makanan ketika berpantang sup singgang ikan tenggiri

Resepi Berpantang : Singgang Ikan Tenggiri
-----------------------------------------------------------

Bahan-bahan:

2 keping ikan tenggiri
1 inci halia dipotong kepingan
1 inci kunyit hidup dipotong kepingan
2 ulas bawang kecil dimayang
2 ulas bawang putih diketuk
1 keping asam keping
Garam
Air

Cara memasak:

Rebus kesemua bahan kecuali ikan sehingga air mendidih dan naik bau. Masukkan ikan dan garam. Biarkan merenih sehingga ikan masak dan hidangkan.

Selamat mencuba!

Sumber Resepi: http://bit.ly/ResepiBerpantang1
 — 








Resepi makanan ketika berpantang ikan haruan bakar


Resepi Berpantang : Ikan Haruan Bakar
-----------------------------------------------------

Bahan-bahan :

Sekeping halia
Setengah inci kunyit hidup
Garam
Kicap manis
Bawang kecil dimayang halus
Sesudu teh lada hitam ditumbuk
Ikan haruan
Asam jawa / asam keping / asam limau

Cara memasak:

Cuci ikan haruan dengan air asam sehingga hilang lendir dan bersihkan dengan air. Toskan ikan yang telah dicuci dan kelar sedikit jika perlu. Tumbuk halia, kunyit dan garam sehingga lumat dan lumurkan pada ikan. Bakar ikan dengan api sederhana sehingga masak. Lebih harum jika dibungkus dengan daun kunyit sewaktu membakar. Setelah masak, hidangkan dengan kicap manis yang diperasakan dengan bawang kecil dan lada hitam.

Sumber Resepi: http://bit.ly/ResepiBerpantang1
 — 





Resepi makanan ketika berpantang

Resepi Berpantang : Ikan Haruan Masak Lada Hitam
----------

Bahan-bahan:

Seekor ikan haruan yang telah dibersihkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan lendir dan dipotong kepingan.
1 inci halia dihiris nipis
3 ulas bawang kecil dimayang
2 ulas bawang putih diketuk
1 keping asam keping
1 sudu makan lada hitam ditumbuk kasar
Air
Garam

Cara memasak:

Didihkan semua bahan masakan kecuali ikan. Setelah air mendidih, masukkan ikan dan perlahankan api. Biarkan ia merenih sehingga ikan masak dan ramuannya mesra. Perasakan dengan garam dan hidangkan.

* Ikan haruan yang mengandungi semua jenis asid amino dan asid lemak penting membantu dalam proses penyembuhan luka luar dan dalam menjadi hidangan utama bagi ibu selepas bersalin. Ikan ini biasa dimakan pada peringkat awal lepas bersalin. Luka bersalin biasanya sembuh dalam tempoh 2 minggu.

Sumber Resepi: http://bit.ly/ResepiBerpantang1
 — 






Resepi makanan ketika berpantang

Resepi Berpantang: Ikan Bilis Halia
==========

Bahan-bahan:

2 genggam ikan bilis
1 biji bawang merah (yang besar)
2 - 3 inci halia
1/2 sudu gula
Serbuk perasa
Minyak masak

Cara Memasak:

Basuh ikan bilis dengan bersih
Hiris bawang merah
Hiris halia memanjang dan halus
Goreng ikan bilis sehingga garing dengan minyak yang sedikit banyak (lagi garing lagi sedap)
Setelah garing, keluarkan dari kuali, kurangkan minyak dan goreng bawang merah, putih dan halia
Setelah layu dan naik bau, masukkan semula ikan bilis tadi
Masukkan gula dan serbuk perasa
Gaul dengan sebati
Hidangkan panas

Sumber Resepi: http://www.sweetbonda.my/ikan-bilis-halia-mudah-disediakan-sedap-dimakan/